4 Ekim 2010 Pazartesi

Antalya'nın Karakulağı ve yaban hayatı

Bol oksijenli,tempolu yürüyüşlü geçen hafta sonunun ardından güneşli bir pazartesi gününden herkese merhaba.Sanırım Antalya'ya bu sene kış gelmeyecek.Şu an iş yerime vuran güneşin etkisini azaltmak için jaluzileri kapalı hale getirdim ve klimayı çalıştırdım.Artık gerisini siz tahmin edin.Böylesine sıcak bir başlangıcın ardından bu hafta sonu beni oldukça etkileyen bir fotoğraf sergisinden bahsetmek istiyorum.
Biyolog Batur Avgan'ın Antalya Düzler Çamı Mevkii,Termossos Milli Parkı ve Elmalı'da yaptığı araştırmalar sırasında fotokapan yöntemiyle belgelediği ve soyları tükenmekte olan başta "Karakulak" ve "Vaşak" olmak üzere birbirinden güzel hayvan türlerinin fotoğraflarından oluşan fotoğraf sergisini paylaşmak istedim.Fotoğraftan fotoğraf çekmek ne kadar doğru oldu bilmiyorum ama bu sergiyi gezemeyenler ve benim gibi meraklılar için paylaşıyorum.
Anadolu'da yüzyıllardır yaşamını sürdüren "Karakulak"lar,insan unsuru nedeniyle günümüzde sadece Akdeniz ve Ege bölgelerinde bulunuyor.Karakulaklar ile aynı yaşam alanında bulunan Vaşaklar hep karıştırılsa da ikisi de aynı şekilde tarla faresi,tavşan ve çeşitli kuş türleriyle besleniyorlar. İşte Elmalı dağlarında görüntülenen bir vaşak Nasıl da kendinden emin.
Aslanım kim tutar seni. Ve işte güzeller güzeli "Karakulak".İlk kez 2002 yılında yine Batur Avgan tarafından görüntülenen Karakulak ,8 yıl sonra yani bu yıl mart ayında Termossos Milli Parkında yine Batur bey tarafından görüntülenmiş.
Büyük ve güzel kedileri çok seviyorum. (Karakulak)
Hiç korkmadan gelirim üstüne :) (Karakulak)
Ve diğerleri;
Düzlerçamı'nda yaşayan Alageyikler.
Yaklaşık beş yaşında erkek bir dağ keçisi.Antalya'nın simgesi bence bu dağ keçileri.
Süs eşyası yapmak için öldürülen yaban domuzları.
Ve işte kurnaz bir kızıl tilki.

Ne kadar kurnaz olsa da soyu ne yazık ki tükenmiş durumda.
Bugün hayvanları koruma günü.İstedim ki sadece evlerde beslediğimiz sokaklarda gördüğümüz kedi ve köpekler gelmesin aklımıza.Bizden önce de varolan ve bu toprakların asıl sahiplerini de unutmayalım.
Güzel bir hafta dileğiyle,

2 yorum:

Asortik Krep dedi ki...

Süper bir sergiymiş,izlenimler için teşekkürler.

Kiraz Limanı dedi ki...

Gerçekten çok güzeldi ,teşekkürler