19 Ocak 2010 Salı

PAZAR PAZAR


Ocak ayı bir çok yerde soğukların iyice kendini hissettirdiği bir ayken yaşadığım bu güzel şehirde kimi zaman bahardan çalınmış günler yaşıyoruz.

Epeydir yağan yağmurun ardından bu pazar,güneşin açmasıyla birlikte ailecek düştük Çakırlar pazarı yoluna.Çakırlar pazarı,Antalya Geyik Bayırı mevkiinde kurulan,seralarında ve bahçelerinde yetiştirdikleri ürünleri, üreticisinden ilk elden alma şansını bulacağınız o güzel ve doğal pazarlardan. Benim gibi sizde pazarı dolaşmayı seviyorsanız bu pazardaki renk çümbüşüne de hayran olacaksınız demektir.Mis kokulu domatesler,dalından henüz toplanmış portakallar,kekkik,nane,adaçayları bir de almadan geçemediğim Elmalı'nın ünlü tahta kaşıkları. Bu kocaman kabağıda aldım çünkü arkadaşlarıma söz verdiğim bal kabağı çorbamdan yapıp geri kalanıylada güzel bir kabak tatlısı yapmayı düşünüyorum.Bakmayın siz onun dışının yemyeşil olduğuna içi o kadar lezzetlidir ki.

Hiç Turunçsuz olur mu.Yollarımızda ,sokaklarımızda hatta evlerimizin önünde bile mutlaka olan bu güzel mis kokulu ağacın meyvalarından yapılan Turunç reçelinin şimdililerde tam mevsimi.Oldukça zahmetli bir yapılışı olan bu reçel için kolaylık yapılmış.Temizlenmiş,kabukları inceltilmiş,ipe dizilip hazır hale getirilmiş turunçları pazarlarımızda bol bol görebilirsiniz.Size sadece şeker ile kaynatması kalıyor. Ahh işte vazgeçemedim bir şey daha..Keçiboynuzu ve ondan yapılan Keçiboynuzu pekmezi.Aşkım bu yaz birlikte dolaştığımız yol boyunca keçiboynuzlarını katır kutur yediğimi görünce ne kadar şaşırmıştı:)Ama benim için Antalya biraz da keçiboynuzu demek.Ve bir çok derde iyi gelen keçiboynuzu pekmezi.Hergün bir kaşık yeter de artar bile.Ama bizim yöremizde adı gördüğünüz üzere "Buynuz Pekmezi" :)
İşte böyle.Çakırlar pazarında alışverişin yanısıra yorulduğunuzda bir çay söyleyip pırasalı,ıspanaklı gözlemelerden yada tereyağlı bazlamalardan yiyebilirsiniz. Evett,bu kadar yeme içme yazdıktan sonra karnımda acıktı.Müsadenizle,sizi "Pazarları Asla" filminin o güzel müziğiyle başbaşa bırakıyor verimli bir hafta diliyorum.

Hiç yorum yok: